Kies uw taal:

Visie van ARHK: één partij voor ontwerp, bouw én inrichting van ZBC’s en (poli-)klinieken

04-03-2011

Een overkoepelend concept met integratie van alle betrokken disciplines geeft een beter bouwproces met een beter eindresultaat. ARHK wordt nog te vaak laat in het proces benaderd als architect om een bouwteam te vormen of die het proces van aanbesteding verzorgt. ”We zien dat ziekenhuizen voor de bouw van een uitbreiding vaak op zoek gaan naar een bouwpartij of blijven bij een huidige aannemer. De architect wordt gezien als degene die er op het allerlaatste moment ‘een vorm bij bedenkt’, en dat is jammer want ARHK laat zien dat het ook anders kan” stelt Hardeveld Kleuver. Met ARHK vanaf de initiatieffase in de rol van manager is er vroegtijdig duidelijkheid over het te doorlopen traject. “Door middel van ons Haalbaarheidsonderzoek brengen we vooraf in kaart welk ontwerp en welke inrichting passend is, welke vergunningstrajecten te verwachten zijn en welke kosten gemoeid gaan met de bouw. Hiernaast worden eventuele projectrisico’s in kaart gebracht” aldus Hardeveld Kleuver. Het Haalbaarheidsonderzoek is zo een gedegen en onderbouwd plan welke als onderdeel kan dienen van een businessplan – en dat is zéér belangrijk in deze tijd.
Het resultaat van het Haalbaarheidsonderzoek functioneert als een rode draad voor het verdere traject. “Wij toetsen in elke fase in het proces of de uitgangspunten nog kloppen en of het vastgestelde budget niet wordt overschreden. Doordat wij alle partijen coördineren worden er geen beslissingen gemaakt die botsen met eerder gemaakte afspraken” aldus Arntz.

Naast esthetiek integreert een optimaal ontwerp diverse disciplines zoals ergonomie, materialisatie, hygiëne, klimaatinstallaties, looproutes en meubelindelingen. Het gaat daarbij om het vergroten van de efficiëntie van de praktijkvoering, het verhogen van de patiënttevredenheid en het kunnen werken in een prettige sfeer en aangename omgeving. “De uitstraling van een kliniek is ontzettend belangrijk omdat deze het patiëntenoordeel beïnvloed. De eerste indruk van een patiënt roept directe associaties op met het verwachte behandelingsniveau. Met het oog op de toenemende marktwerking is dit dé manier om je te onderscheiden van de concurrentie.“ stelt Hardeveld Kleuver.

Ondanks de commotie van afgelopen tijd zullen de huidige beleidsdoelstellingen van minister Schippers er voor zorgen dat de marktwerking in de zorg doorzet. Arntz: “We merken dat veel medisch specialisten met de gedachte rondlopen een ZBC op te zetten. Daarnaast zien we dat ziekenhuizen zelf dochterondernemingen in ZBC-vorm organiseren“. Voor ARHK een logische stap zijn kennis en ervaring op het gebied van hoogwaardige medische praktijkinrichting te implementeren in deze groeiende vorm van ondernemen. “We zijn nu bezig met het ontwerp van een grote kinderkliniek uitgerust met drie OK’s. Tevens zijn er nog spreekkamers ontworpen voor diverse disciplines als logopedie, pedagogie en coaching. De routing, luchtbehandeling, brandveiligheid en infectiepreventie in een kliniek van deze omvang en met deze functies moet aan de hoogste eisen voldoen.” aldus Arntz.

Opdrachtgevers kiezen om drie redenen voor ARHK, 1. het bureau heeft veel ervaring in medische praktijkinrichting,  2. omdat ze een gebouw met een bijzondere uitstraling wensen, 3. ARHK als manager biedt veel voordelen. “De kracht van ARHK is het hebben van één aanspreekpunt die het gehele project verzorgt. Gebouwontwerp, management, praktijkinrichting en los interieur onder één dak” concludeert Arntz.

Media

Nieuwsberichten